kuchni indyjska

Kuchnia indyjska co warto zjeść i ugotować

Należę do osób, które są fanami jedzenia, mniej gotowania, dlatego nigdy wcześniej nawet nie próbowałam przygotować w domu indyjskiej potrawy. Kuchnia indyjska ma w sobie wiele tajemnic i bardzo trudno odwzorować jej unikalny smak.  Ku zaskoczeniu, udało mi się to zrobić we własnych domu, więc dzielę się tym z Wami - kuchnia indyjska co warto zjeść i ugotować?

Jedną z pierwszych indyjskich potraw jadłam w Kalifornii. Podczas podróży dookoła świata w pojedynkę zatrzymałam się na kilka tygodni na zachodnim wybrzeżu Ameryki, w San Diego. Bardzo dobrze pamiętam tego hosta, bo nie codziennie śpi się w Mariocie na couchsurfing'u :) Vish pochodził z Indii i od kilku lat pracował w San Diego w branży IT.

Zaraz po przekroczeniu progu jego apartamentu w hotelu, powiedział, że mam się czuć jak u siebie i częstować z lodówki, czym tylko chce. Produkty w lodówce dzieliły się na dwie kategorie - słodycze, które prawdopodobnie wyniósł z pracy i mrożonki przywiezione prosto z Indii. Nie spodziewałam się za dużo po gotowych produktach przywiezionych z tak daleka, ale jednak! To był ostry, magiczny i oryginalny smak Indii! 

 

kuchnia indyjska co warto zjeść

kuchnia indyjska co warto zjeść

 

Kuchnia indyjska co warto zjeść i ugotować?

Z MD mało gotujemy, więc jeśli już wchodzimy do kuchni to musi powstać coś łatwego, szybkiego i smacznego. A i koniecznie zdrowego! Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarno - fotograficznych prowadzonych przez Anię z bloga nie tylko pasta. Dowiedziałam się na nich co nie co o kuchni indyjskiej. Jako fanka smaków Azji, wiem jak trudno tu w Polsce uzyskać chociaż zbliżony smak dań, co np. w Indii. 

Nie skromnie powiem, że nam się udało i zgodnie z zasadą nie były to trudne dania (za takie się nawet nie zabieram). Kuchnię indyjską charakteryzują gęste sosy, naturalne składniki i użycie w ich oryginalnych aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, kardamon, kurkuma, imbir i kolendra.

 

kuchnia indyjska co warto zjeść

Zainspirowania warsztatami i miłością do Azji weszłam do mojej kuchni i zaczęłam mieszać, prawie wszystko co znalazłam w lodówce. Efektem 20 minut w kuchni jest tortilla z krewetkami w smakach Indii.  Poniżej przepis :) 

 

kuchnia indyjska co warto zjeść, tortilla indyjska z krewetkami

Tortilla z krewetkami w smakach Indii

Składniki:

  • 4 pszenne tortille

Krewetki:

  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 mrożonych krewetek

Farsz:

  • sałata
  • pomidory koktajlowe
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • pietruszka do sałatki bądź dekoracji
  • sos indyjski Patak's - pomidorowy mild curry
  1. Mrożone krewetki wkładamy do miski i czekamy aż się rozmrożą. Krewetki obieramy ze skorupki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. Warzywa myjemy. Pomidory i ogórki kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. Do tego dodajemy sałatę i mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy drobno posiekany czosnek i chilli (jeśli używamy).  Następnie smażymy przez pół minuty. Dodajemy krewetki i smażymy, co chwilę mieszając.
  4. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli.
  5. Ciepłe placki smarujemy sosem indyjskim - pomidorowy mild curry z czerwoną papryką, cebulą i kokosem. Dodajemy sałatkę, krewetki i zamykamy tortille na pół.

Zamiast krewetek można dodać kurczaka. A ogórek można zastąpić awokado. Aby nic się nie zmarnowało, do sałatki dodałam resztki z wczorajszego obiadu, czyli trochę ryżu (z kurkumą).

Czas przygotowania 15-20 min.

Smacznego!

kuchnia indyjska co warto zjeść

UDOSTĘPNIJ

Facebook
Twitter
Drukuj

Martina Zawadzka-Gawrońska – coach biznesu, mentorka marzycieli. Pomagam innym budować dochodowy biznes online z poczuciem misji i w zgodzie ze sobą.

Działam online ponad 9 lat. Zrezygnowałam z pracy w korporacji, aby szukać własnej drogi. Wyruszyłam w podróż dookoła świata w pojedynkę, która zmieniła moje podejście do pracy i życia. To doświadczenie, liczne kursy oraz studia coachingu akredytowane przez ICF zaprowadziły mnie do szukania poczucia wolności, sensu i większej radości w tym co robimy.

Swoją historię opowiedziałam m.in. na konferencji TEDx. Jestem autorką książki „Dziewięć marzeń” oraz portalu lovelajf.pl. Prowadzę autorskie warsztaty rozwojowe „Podróż do siebie” oraz sesje indywidualne online. Stworzyłam skuteczną Autorską Metodę Dream BIG! odkrywania pomysłu na siebie, swojej życiowej misji!

32 thoughts on “Kuchnia indyjska co warto zjeść i ugotować”

  1. Bardzo smakowity wpis! Tortilla z krewetkami brzmi wyśmienicie i bardzo prosto, dlatego chętnie spróbuję tego przepisu i zrobię coś podobnego w domu 🙂

  2. Ale narobiłaś smaka na kuchnie indyjską 🙂 Kiedyś lecąc do Indii pamiętam, że na pokładzie samolotu podali bardzo, bardzo pikantne warzywa. Nie zjadłam ich, ale siedzący obok hindus zajadał się nie tylko swoją, ale także moją porcją 🙂

  3. Bardzo fajny wpis. Dzieki Martina.
    Jestem wegetarianka od wielu lat i uwielbiam kuchnie indyjska. Cenie sobie oryginalne dodatki takie jak tofu- u nas wciaz malo popularne.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

[instagram-feed disablemobile=true]
[instagram-feed disablemobile=true, cols=3]

Copyright lovelajf.pl