Należę do osób, które są fanami jedzenia, mniej gotowania, dlatego nigdy wcześniej nawet nie próbowałam przygotować w domu indyjskiej potrawy. Kuchnia indyjska ma w sobie wiele tajemnic i bardzo trudno odwzorować jej unikalny smak. Ku zaskoczeniu, udało mi się to zrobić we własnych domu, więc dzielę się tym z Wami - kuchnia indyjska co warto zjeść i ugotować?
Jedną z pierwszych indyjskich potraw jadłam w Kalifornii. Podczas podróży dookoła świata w pojedynkę zatrzymałam się na kilka tygodni na zachodnim wybrzeżu Ameryki, w San Diego. Bardzo dobrze pamiętam tego hosta, bo nie codziennie śpi się w Mariocie na couchsurfing'u :) Vish pochodził z Indii i od kilku lat pracował w San Diego w branży IT.
Zaraz po przekroczeniu progu jego apartamentu w hotelu, powiedział, że mam się czuć jak u siebie i częstować z lodówki, czym tylko chce. Produkty w lodówce dzieliły się na dwie kategorie - słodycze, które prawdopodobnie wyniósł z pracy i mrożonki przywiezione prosto z Indii. Nie spodziewałam się za dużo po gotowych produktach przywiezionych z tak daleka, ale jednak! To był ostry, magiczny i oryginalny smak Indii!
Kuchnia indyjska co warto zjeść i ugotować?
Z MD mało gotujemy, więc jeśli już wchodzimy do kuchni to musi powstać coś łatwego, szybkiego i smacznego. A i koniecznie zdrowego! Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarno - fotograficznych prowadzonych przez Anię z bloga nie tylko pasta. Dowiedziałam się na nich co nie co o kuchni indyjskiej. Jako fanka smaków Azji, wiem jak trudno tu w Polsce uzyskać chociaż zbliżony smak dań, co np. w Indii.
Nie skromnie powiem, że nam się udało i zgodnie z zasadą nie były to trudne dania (za takie się nawet nie zabieram). Kuchnię indyjską charakteryzują gęste sosy, naturalne składniki i użycie w ich oryginalnych aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, kardamon, kurkuma, imbir i kolendra.
Zainspirowania warsztatami i miłością do Azji weszłam do mojej kuchni i zaczęłam mieszać, prawie wszystko co znalazłam w lodówce. Efektem 20 minut w kuchni jest tortilla z krewetkami w smakach Indii. Poniżej przepis :)
Tortilla z krewetkami w smakach Indii
Składniki:
- 4 pszenne tortille
Krewetki:
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 12 mrożonych krewetek
Farsz:
- sałata
- pomidory koktajlowe
- ogórek
- czerwona cebula
- pietruszka do sałatki bądź dekoracji
- sos indyjski Patak's - pomidorowy mild curry
- Mrożone krewetki wkładamy do miski i czekamy aż się rozmrożą. Krewetki obieramy ze skorupki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Warzywa myjemy. Pomidory i ogórki kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. Do tego dodajemy sałatę i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy drobno posiekany czosnek i chilli (jeśli używamy). Następnie smażymy przez pół minuty. Dodajemy krewetki i smażymy, co chwilę mieszając.
- Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli.
- Ciepłe placki smarujemy sosem indyjskim - pomidorowy mild curry z czerwoną papryką, cebulą i kokosem. Dodajemy sałatkę, krewetki i zamykamy tortille na pół.
Zamiast krewetek można dodać kurczaka. A ogórek można zastąpić awokado. Aby nic się nie zmarnowało, do sałatki dodałam resztki z wczorajszego obiadu, czyli trochę ryżu (z kurkumą).
Czas przygotowania 15-20 min.
Smacznego!
32 thoughts on “Kuchnia indyjska co warto zjeść i ugotować”
Chce takie szaszłyki :O
kocham kuchnię indyjską
aaaa kocham <3
Świetne dania, będę próbowała
Mmm, tortilla z krewetkami…
Bardzo smakowity wpis! Tortilla z krewetkami brzmi wyśmienicie i bardzo prosto, dlatego chętnie spróbuję tego przepisu i zrobię coś podobnego w domu 🙂
Ekstra, smacznego!
Uwielbiam kuchnię indyjską. Cudowne smaki
o tak 🙂
pychotki
niebo w gebie
wypróbuję
uwielbiam ta kuchnie
musze zrobic,nie jadlam tego nigdy
musze sprobowac
Indyjska u mnie zaraz po chińskiej:)
Aaah już czuję ten zapach 🙂
Indyjska najlepsza
Jej wygląda nieziemsko:)
Same pyszności 🙂
to musi być pyszne 🙂
jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Uwielbiam indyjską kuchnię, super!
jaaa ale pycha
moja ulubiona kuchnia. Pyszności 🙂
naprawdę warto 😀
W weekend robię tortille 😀
Ale narobiłaś smaka na kuchnie indyjską 🙂 Kiedyś lecąc do Indii pamiętam, że na pokładzie samolotu podali bardzo, bardzo pikantne warzywa. Nie zjadłam ich, ale siedzący obok hindus zajadał się nie tylko swoją, ale także moją porcją 🙂
nie mam doświadczenia z kuchnią indyjską, ale wygląda smacznie 🙂
kocham kuchnię indyjską 🙂
Bardzo fajny wpis. Dzieki Martina.
Jestem wegetarianka od wielu lat i uwielbiam kuchnie indyjska. Cenie sobie oryginalne dodatki takie jak tofu- u nas wciaz malo popularne.
Dzięki serdeczne za przepis! Uwielbiam kuchnię indyjską 🙂