Zielona herbata Sri Lanka

Zielona herbata czy herbata czarna? Jakość ze Sri Lanki

70% produkcji herbaty na Sri Lance to herbata czarna. 29% zielona herbata i 1% herbata biała. 90% produkowanej herbaty idzie na eksport. A reszta, zdaniem fachowców najlepsze 10% z produkcji zostaje na Sri Lance.

Pięć lat temu, podczas pierwszej podróży do Azji odwiedziłam Malezję, a dokładnie Cameron Highlands. Ciekawa zobaczyć na własne oczy jak rośnie herbata. Po spacerze ścieżkami magicznie zielonej, herbacianej plantacji zrobiłam zakupy (jak głosił szyld) w sklepie z herbatą z pól, które właśnie widziałam. Uwielbiam herbatę, więc kupiłam tyle ile zmieściłam do plecaka. Dopiero w Polsce, gdy obdarowywałam przyjaciół zakupami, zobaczyłam, że na opakowaniu herbaty małymi literami jest napisane MADE IN CHINA!?!?!? Co za wstyd i rozczarowanie… dotarło do mnie, że nie ważne gdzie polecę w podróż i tak przywiozę pamiątkę z Chin… 

Po tym doświadczeniu, dziś na Sri Lance robię zakupy dużo rozważniej. Każde opakowanie obejrzałam po pięć razy i przeprowadziłam dochodzenie na temat jakości lankijskiej herbaty. Spacerowałam herbacianym rajem prowadzonym przez ścieżki zielonych plantacji w Haputale. Odwiedziłam fabrykę herbaty czarnej w okolicach Ella, a także rozmawiałam z ekspertem o imieniu Lanka, który poświęcił herbacie większość życia.

Według przeprowadzonej przeze mnie ankiety na Facebooku i Instagramie najbardziej lubianą wśród czytelników bloga herbatą jest zielona herbata. W codziennych wyborach 34, 5 procent ankietowanych wybiera czarną herbatę a prawie dwa razy więcej pije zieloną. Tylko pojedyncze osoby wskazały białą jako swoją ulubioną.

Herbata zielona

Picie zielonej herbaty wpływa korzystnie na przemianę materii. Stymuluje krążenie i pomaga w pracy naszemu mózgowi. Oprócz tego, że pomaga schudnąć to poprawia kondycję naszej skóry i zwiększa odporność. Można by napisać osobny wpis poświęcony korzyściom wynikającym z picia zielonej herbaty. Herbatę zieloną powinno się pić po posiłku. Jest ona za mocna do picia na pusty żołądek. Nie więcej niż  4 filiżanek dziennie.

Podobnie jak w przypadku herbaty czarnej wygląd w saszetce nie świadczy o jakości. Fakt, że pijemy zwinięte listki czy małe fusy mówią nie o jakości a o zawartości kofeiny w środku. W mniejszych kawałkach herbaty, tak zwanych fusach jest więcej kofeiny. Co oznacza, że wystarczy ich tylko trochę w saszetce, żeby po wypiciu dała nam energię. Liści musimy dodać więcej, aby uzyskać energetyczny efekt. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne i mniejszą produkcję cena herbaty zielonej jest wyższa.

Czarna herbata

Najbardziej popularną herbatą na świecie jest czarna. Ma w sobie najwięcej kofeiny w porównaniu z innymi rodzajami herbat. Według Lanka najpopularniejsze herbaty pochodzące od wielkich korporacji Lipton czy Dilmah nie są herbatami dobrej jakości. Prawdą jest, że Lipton zaczynał swój plantacyjny biznes na Sri Lance w 1890 roku. Obecnie większość z plantacji znajduje się w Kenii, Tanzanii i 35 krajach na całym świecie. Lipton Seat na Sri Lance jest pamiątką po pierwszych plantacjach i założycielu. Jednak Cejlońską wysoką jakość Liptona i plantacje na Sri Lance to już historia.

Ja to rozumiem tak, że herbaty Lipton są jak Carlo Rossi. Carlo Rossi nazywane jest w Polsce winem, w dodatku chętnie kupowanym. Nie jestem sommelierem, ale według właścicieli winnic w Polsce to nie jest wino. Nie pochodzi ono z prawdziwej winnicy, z winnego szczepu. Produkuje je marka, największy dystrybutor wódki na świecie. Jest to wysoko słodzony napój alkoholowy, tak żeby sprostać wymaganiom naszym lubiącym słodycz kubkom smakowym. Podobnie jest z Liptonem. Niższa jakość dostosowana smakiem do masowej produkcji. Czarna herbata, pochodząca z plantacji na Sri Lance to herbaciana perełka. O czym świadczą liczne nagrody i rzesza zainteresowanych jej zakupem.

Proces produkcji herbaty

Herbatę zieloną robi się z tych samych liści co herbatę czarną. Różnica w produkcji polega m.in. na tak zwanym więdnięciu herbaty w procesie produkcji. W przypadku herbaty czarnej ten etap trwa znacznie dłużej. Fermentacja i rolowanie również. Ostatnim etapem jest suszenie. Herbatę czarną suszy się w temperaturze 90 – 115 stopni C żeby jak nazwa mówi uzyskać czarny kolor. Zieloną herbatę natomiast suszy się naturalnie.  Jakkolwiek skomplikowany ten proces może się wydawać, wniosek jest jeden. W proces produkcji czarnej herbaty większy wkład ma człowiek i maszyny. W zielonej im mniej tym lepiej.

Tak więc lepiej pić zieloną czy czarną herbatę?

Prawda jest taka, że oba gatunki są dobre dla naszego zdrowia. Nie ważne jaki kolor wybierzemy, ważne z jakiego źródła ją kupimy. Wybierając tą ze Sri Lanki mamy pewność, że pijemy najlepszą jakość.

Słysząc to wszystko od człowieka pełnego pasji i przyglądając się procesowi na żywo, wróciłam do Polski z plecakiem wypełnionym herbatą. Herbata ze Sri Lanki jest dostępna na blogu jako limitowany dodatek przy zakupie mojej książki o podróży dookoła świata w pojedynkę - tutaj możesz pobrać darmowy rozdział. 

Ich smak nieco różni się od tych w Polsce. Czarna jest bardzo mocna i często pita z mlekiem. Co okazało się naprawdę smaczne! Posłodzona przypomina smak kawy zbożowej albo kakao. Bez mleka jest jak kawa. Lankijczycy często piją ją właśnie w zastępstwie kawy. Zielona herbata ma czysty, delikatny aromat i jasno żółtą barwę. Jest bardzo skuteczna w swoim działaniu.

UDOSTĘPNIJ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on print
Drukuj

Jeśli zarezerwujesz lot, nocleg lub samochód za pomocą powyższych linków, to do mojej skarbonki wpadnie kilka groszy. Co prawda, nie są to kokosy, ale każdy grosz się liczy. Obiecuję, ze przeznaczę go na rozwój tego bloga i w żaden sposób nie wpłynie to na cenę Twojej rezerwacji.

Autorka książki „Dziewięć marzeń”. Ulubiony kierunek podróży to Azja. Zakochała się w niej podczas podróży dookoła świata w pojedynkę. Kiedy nie podróżuje, dba o ogródek (na balkonie :)) i litrami pije zieloną herbatę. Zaraża energią i wierzy, że wszystko co dajemy do nas wraca. 

1 thought on “Zielona herbata czy herbata czarna? Jakość ze Sri Lanki”

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy